Nagroda Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza dla Pawilonu obsługi stacji paliw w Sierczy oraz dla jego projektantów i inwestorów

Miło nam poinformować, że Pawilon obsługi stacji paliw „Baza” w Sierczy otrzymał nagrodę w Konkursie Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza 2010 (w kategorii Architektura użyteczności publicznej).
Nagroda ta już po raz piąty przyznawana jest za najlepsze współczesne realizacje architektoniczne, sprzyjające ochronie i kształtowaniu krajobrazu kulturowego Małopolski.

fot. Jacek Krych

Pawilon obsługi stacji paliw „Baza” w Sierczy. Autorzy: Group_A Architects - Dariusz Gajewski i Jacek Krych; Inwestorzy: Urszula i Wiesław Żyznowscy.

Z publikacji konkursowej: Projekt Pawilon obsługi stacji paliw „Baza” został nagrodzony ze względu na następujące wartości:
– jakość architektury małej formy uzyskaną przy wielkiej prostocie i oszczędności środków wyrazu;
– wykreowanie architektury, która szlachetnie kontrastuje ze zdegenerowanym otoczeniem (zabudowania dawnego PGR-u) i może być wzorcowym przykładem współczesnego podejścia do przestrzeni zastanej.

Informacje prasowe na temat Konkursu:
W-A.pl
Serwis Architektoniczny Ronet
Wrota Małopolski